2020.11.06

Libaságok Márton napján

Különleges libaételeket kínálunk

Márton napjakor különleges libaételeket kínálunk és már bemutatjuk az újbort is.Különleges Szent Márton napi déli menü - 2020. november 11. szerda - a kormányzati intézkedések miatt csak házhoz szállítással vagy személyes átvétellel!

Töltött libanyak, libatepertő hagymás tojással, zöldségekkel, fonott kaláccsal
Libaleves vele főtt zöldségekkel, gyömbéres maceszgombóccal
Kemencés ludaskása, konfitált libazúzával ,zöldségekkel,libahússal
Klasszikus lúdláb torta
A menü ára 1890 forint

November 11. és 15 között további libaságokkal várjuk:

Márton napi esszencia: Libaleves vele főtt minden jóval, lágyan gyömbéres maceszgombóccal 990.-
Örök klasszikus: Ropogósra sült fokhagymás libacomb párolt lilakáposztával, pirított hagymás tört burgonyával 2690.-
Hajdúsági ínyencség: Libahússal töltött káposzta cserépedénybe készítve füstölt libamellel 2550.-
Kemencés libalakoma: Kemencében készített sólet konfitált libapecsenyével, töltött libanyakkal 2790.-Számlánkon +10% szervizdíjat tüntetünk fel.

Ismerkedjen meg a Márton-napi libaevés történetével:

Márton 316-ban született egy római tribunus fiaként, 18 éves korában apja kívánságára a légió katonája lett, majd a legenda szerint egyszer Amiens városkapujánál télen megpillantott egy didergő koldust, s annyira megszánta, hogy köpönyegét levéve kettéhasította azt, s felét odavetette a szűkölködőnek. Ezután éjjel álmában megjelent neki Jézus, és tudomására hozta, hogy koldus alakjában vele tett jót. A látomás hatására megkeresztelkedett, húszévesen elhagyta a katonai pályát és egyházi méltósággá nevezték ki. Ötvenes évei közepén a nép és a papság Tours püspökévé választotta, de Márton nem vágyott a rangra. Inkább elbújt rajongói elől, remete szeretett volna lenni. A polgárok azonban mindenfelé keresték, végül a libák közé menekült az istállóba. Ahogyan azonban a libák meghallották az emberek közeledését, gágogni kezdtek. Erre az emberek kinyitották az istállóajtót, a libák pedig elárulták Márton rejtekhelyét. Így ő is belenyugodott a közakaratba, s a libák közbenjárásával elfogadta a püspöki széket.

November 11-e, Márton napja a gazdasági munkák lezárásának napja is: ilyenkor kóstolták meg az újbort és vágták le először a tömött libákat. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, úgy tartották, „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Sőt, az aznapi időjárásból a télre is következtettek: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”
Hírek

DÉLI MENÜ

Mai ajánlatunk:

(Feltöltés alatt..)
Hétfőtől itt olvashatja a
teljes heti menüt.!
EN | DE | IT
© RUBEN ÉTTEREM KFT. | Cím: 1053 Budapest Magyar utca 12-14. | I. osztály | Nyitva: 2021. május 3-tól: hétfő-kedd 12:00-16:00; szerda-vasárnap 12:00-21:00 | Telefon: +36 1 266-36-49 | Email: | Impresszum